Rabu, 6 Januari 2010

sambung

benda ni btl2 menuntut kerajinan....haha

hmm, mcm aku cite b4 ni, bile senoir2 aku wada' je, semua excited raikan...'lahir' nya generasi huffaz di bumi bertuah mtqpp ni ptt diberi berbyk2 sokongan...

tapi, 2 wk2 mereka...n skrg wk2 aku plak....wk2 diorg, kite yg seronok..xsabar nk perabih QURAN.berkobar2....tapi bile aku sendiri hadapi, takutnye kemain...
teringat wasiat ust yazid al-hafiz pada aku time lps tasmi' surah mulk...

" umpama kamu memikul gunung di bahu, klu mampu, kamu mampu utk pikul...jgn 1 hari nnt, gunung 2 himpit kamu semula...masa 2, baru kamu faham erti RUGI"....
aku jadi sebak...

aku call ayah mintak dorongan, call ibu mintak galakkan.....plg utama aku 'berhubung' dgnNYA mintak kekuatan....

sehari b4 khatam, aku baru masuk juzu' 30...alhamdulillah,insyaALLAH sempat ni...try sehabis mungkin...tapi, apa yg DIA rancang sebaik2 aturan...=)
aku xsempat habiskan sampai petang...ustzh nk blk awal time 2...mau nangis pun ada...aku gagahkan juga habiskn...kurg2 smpai surah lail pun ok la...

tapi still xblh...ustzh blk, aku baru mutaffifin....aduhh...gimana ya??

ustzh bagi cdgn..."mlm ni tido rmh ustzh la...blh abiskn..."

aku diam...berat hati sbnrnye nk pi balik pulau 2...cmne ek?
"insyaALLAH" 2 je mmpu aku ckp..otak beku...

blk hostel aku tny shbt2 yg lain...mintk pndpt sbb aku btl2 hilang semangat dh...
jwpn diorg..."piiii laaaa......"

ngeh2...aku pun bersiap2...kul 6.30 kol ustzh kata nk pi lps mgrb....dijah teman (syukran kathir ya sahabat)....

mgrb 2 bertolak dari hostel..hati rasa xsedap sbb nk pi most of da tmpt yg aku takut nk naik kt penang ni....(jln dia mcm jln naik genting 2,tp rendah skit)...redah jela.....

ALLAHumma tawakkaltu a'lALLAH....berbekal skit kekuatan nk khatam, aku gagahkn jugak kaki tekan clutch naik b.pulau...parent kt rumah xtau(smpai skrg xtau) hehe...tawakkal je time 2...insyaALLAH,niat aku baik...mesti DIA akn tolong...

aku pun naik dgn keadaan memaksa...dijah kt sebelahla peneman paling setia...tq byk2 (^^)

sampai je rmh ustzh, aku terus mengulang n tasmi'..terbayg2 tangga rumah ustzh 2...

tasmi'
tasmi'
tasmi'

kul 12 mlm aku xsmpai lagi surah lail....baru al-fajr...ustzh ngantuk..katanya, b4 subuh kamu habiskn....aku angguk je..kepala dh pusing 360 darjah..pening teramat..yela...tido xcukup 2 minggu ni...
kami pun tido dgn nyenyaknye..hehe...jam kul 4.30 aku terjaga...tido masih lagi xcukup tapi gaghkan jugakla ngulg...tapi, ngntuk yg menang.haha...aku tido ngn gaya orh main snoker...kihkihkih...
tibe2.......
tgn kena rentap ngn dijah...tima kasih kawan...kamu tarik aku ke jln yg patut aku jalani....moment 2 sbnrnye paling berbekas dlm hidup aku...syukran,syukran,syukran.....

bgn je terus segar-bugar...nk pi tasmi', ustzh tgh iron baju anak die...
aku pun menyibukkan diri...time 2 kul 5.35pagi...dh azan subuh dah...aku tasmi'....sampai ke surah al-lail, azan subuh berkumandang......

YA ALLAH...KAU maqbulkan doa ku....btl2 meruntun perasaan azan subuh wk2 2...aku jadi sebak tapi tahan je...perjuangan belum selesai walaupun pintunya xjauh dari aku.....

then, aku blk ke hostel kul 7...siap2 n terus ke bilik ustzh utk tasmi'....
kolej tika 2 mcm sedang berpesta...Majlis Wada' akn start kul 9.30 pagi...aku berkejar terus ke bilik lecturer kesygn aku 2...nk abiskn dhuha hingga al-ikhlas.....

"wad dhuha......"aku mula dgn disemak oleh 4org kesygn aku di depan...shbt2 banat semak skali bacaan tasmi' ku yg terakhir....makin hujung, aku makin sebak....terasa sayu menghimpit dada....berlegar2 dugaan yg aku xkn lupa sepanjang nk menggenggam kalamNYA....satu persatu terbayang dimata...bibir masih laju mengalun surah2 lazim....mata ku kabur dgn airmata...sedih...
sampai surah al-falaq...aku diam skjp, membayangkan inilah yg terakhir kali aku tasmi' dgn ustzh kesygn ni...xmampu utk thn perasaan, aku menangis tersedu...sungguh2 pilu rasa...beliau sentiasa beri aku semangat dlm apa keadaan sekalipun....TERIMA KASIH USTAZAH...xkn ku lupa baktimu....

akhir ikhlas...tgn ustzh ku cium...pelukan erat diberi..."tahniah hafizah".....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan